Amphora FinancieelDorst

AygoAmphoraFinancieelDe weg van de Sultan (at-tariq-as-sultani). Het zeggen van de naam roept al visioenen op. Het stond ook bekend als de Kings Highway en later als de Via Traiana Nova.  Deze überbelangrijke verbinding was een deel van de route die vanuit Egypte –  via de Sinai woestijn – door hedendaags Jordanië naar Syrië en vervolgens Turkije voerde.  De route 66 van de Oudheid. Het gaf Arabie en Egypte toegang tot Europa en de Eufraat. Abraham, Moses, pelgrims, Lawrence of Arabia en kruisvaarders.  Ze hebben er allemaal gelopen. Het bracht koningen immense macht vanwege de strategische verbinding.  De handelsroute ontsloot overdaad en luxe. De weg openhouden had de hoogste prioriteit, want rijkdom en macht stonden anders op het spel.  De woestijn vormde daarbij een uitdaging.

Rode zandstormen op de karavaanroute langs de Sinai woestijn. Eindeloze, droge vlaktes. Dorst. Dat was het grote probleem, de waterschaarste door de woestijn.  De Egyptenaren hebben het probleem heel simpel opgelost door te recyclen.  Met amphora’s.

Gescheidenis guru Herodotus vond het maar wat vreemd, dat hij in Egypte nooit lege amphora’s zag.  In Griekenland struikelde je zowat over zulk zwerfafval.  Alle amphora’s  uit de handel– zo hoorde hij bij navraag – werden na gebruik in opdracht van de Egyptische overheid centraal ingezameld in het plaatsje Memphis. Daar werden zij met water gevuld en uitgezet langs de Sinai woestijn. Ook kamelen moeten weleens tanken, toch? Waterprobleem opgelost!

Onze oude kameel –  met “Freude am Fahren” roots– was een dorstig type. Heel dorstig.  1 op 9.  En dat was met wind mee. Een beetje vadsig ook.  Moeilijk in de stad te parkeren. Flink aan de prijs ook wat onderhoud en verzekering betrof.  Toen het roer om ging, zeiden we die oude kameel vaarwel.

 Je wikt, weegt en zoekt bij een lifestyle switch ruimte om aan je budget te schaven. T’ja en wat doe je dan?  Je ruilt de oude in voor een nieuw en zuinig exemplaar!  Een jonger, slanker, moving forward model.  

We kozen voor een witte Toyota Aygo. 1 op 19. En dat met wind tegen. Heerlijk!  Liefde op het eerste gezicht.  Een feest om in te rijden. Lichtvoetig en soepel in de heupen. We hebben meteen bedrijfsbelettering laten aanbrengen door ALBA design, zo bezitterig werden we van haar.  Ze was daarna echt helemaal van ons!  

De Kings Highway had tweerichtingsverkeer. Het kon ook niet uitblijven of de expansiedrift van de Romeinen trok  richting het Oosten.  Julius Ceasar heeft ongetwijfeld  in zijn campagne om Egypte in te lijven ook met zijn leger de route van de Sultan gevolgd. Ik kwam, ik zag, ik overwon. Dat is lang geleden.

Aygo. I go. Dat is van nu!

Contact

Amphora Financieel
Zeeruststraat 114
2584 BZ Den Haag

Tel 06-15833403

E-mail info@amphorafinancieel.nl


Vrijblijvende afspraak of prijsopgaaf

Wij hopen ook u als cliënt te ontvangen bij Amphora Financieel. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend en kosteloos eerste gesprek. U hoort dan uitgebreid wat wij in uw specifieke geval kunnen betekenen en wat precies de kosten zijn. Bijna al onze cliënten komen via mond tot mond reclame, daar is Amphora Financieel erg trots op!