Amphora FinancieelFlora Amphora – zzp aan zee

 

Amphora mozaiek Bodrum

Amphora mozaiek Bodrum

Het begon als een gebbetje. Onze nieuwbakken guerilla-garden aan de lus van tram 11. Aangezwengeld door een krantenbericht over de tanende bijenstand en ontvangst van een zakje zaad getitield “veldboeket” van de Purehealthbox. Het tuintje ligt aan een duinvoet, naast de tramrails. Wij kijken er op uit. Een verloren strookje Scheveningen van nog geen meter breed, ingeklemd tussen betonnen bielzen en het hekwerk rondom het Piratenschip.

Het begon klein en overzichtelijk, dat wil zeggen één hekdeel lang, van zo’n 2.5 meter. Met een vlinderstruik en wat zakjes zaad. Buren, passanten en trambestuurders keken toe. Het is best wierd dat iemand “witte grond” begiet, zonder dat daar iets groeit, maar op Scheveningen ben je wat gewend. Het mag dan een dorp zijn, maar het is wel werelds. Snel kwamen de vragen (is dat wiet/mag dat wel?) en de positieve reacties. Betrokken mensen doneerden – soms zelfs anoniem – plantjes en zaden, véél meer zaden. Alras kwamen meer meters tuin erbij. Kruiden, zonnebloemen, leverkruid, zonnehoed, margrieten, violen en petunia’s. En nog meer, veel meer. Siererwten, kalebassen, anjers, klaver, lupine. En dan nog meer. Akelei, stokroos……… nou je snapt wat ik bedoel. We kijken de zaailingen gewoon de grond uit en hebben inmiddels een pagina op Facebook!

Eigenlijk hebben we niets te zoeken op dat strookje en kan het morgen over zijn, weggehaald door de Gemeente. Zo gaat dat met guerilla-gardens.

Ik wist ook niet dat tuinieren zo spannend kon zijn. Elke ochtend een hele geruststelling dat alles er nog staat. Heeft de tuin vijanden? Neen, want iedereen en alles bij het tuintje zien we als vriend. Duiven en kauwen hebben de nodige zaadjes genuttigd, maar daardoor ook verspreid of deels verteerd wat ontkieming makkelijker maakt. Honden zorgen voor extra compost en irrigatie. Het vele heen en weer lopen met een gieter vol water maakt de sportschool overbodig.

Dat hadden ze in de Oudheid overigens beter bekeken. Amphora’s werden her en der ingegraven in de tuin voor wateropslag. Dat scheelt lopen naar de waterput. Uit onderzoek blijkt in feite hoe intensief de amphora destijds werd ingezet bij het tuinieren. Zo werden om wat te noemen halve amphora’s gebruikt als plantpot. In vijvers werden amphora’s gebruikt om vissen een schuilplaats te bieden. In latere tijden werden amphora’s van steen of metaal als sierobject ingezet. Nu nog. Tijdloos als de amphora is, het heeft altijd een functie in de tuin gehad.

Geen amphora aan de lus helaas, alle sier moet van de planten komen. Het moet wel een gebbetje blijven!

 

Bronnen:

Http://www.pompeiana.org/Research/E.Macaulay-Lewis_Ollae.pdf
The Roman Garden: Space, Sense and Society, door Katharine T. von Stackelberg.
Http://rbedrosian.com/Gardens/Jashemski_1992_HadriansVilla_Canopus.pdf: Dit artikel bespreekt twee Romeinse pillaens bij de villa van Hadrianus, Tivoli (prachtige close up foto’s van uitgestoken tuinscenes op pilaren)
Http://smarthistory.khanacademy.org/painted-garden-villa-of-livia.html  (youtube film met fresco bespreking!)

Afbeelding: Amphora Mozaiek Bodrum.  Toestemming eigenaar Mark A. Sherouse http://roadeveron.blogspot.com/ en www.theroadgoeseveron.com Thank you! De blog van de reislustige Mark Sherouse is zeer de moeite waard.

 

Contact

Amphora Financieel
Zeeruststraat 114
2584 BZ Den Haag

Tel 06-15833403

E-mail info@amphorafinancieel.nl


Vrijblijvende afspraak of prijsopgaaf

Wij hopen ook u als cliënt te ontvangen bij Amphora Financieel. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend en kosteloos eerste gesprek. U hoort dan uitgebreid wat wij in uw specifieke geval kunnen betekenen en wat precies de kosten zijn. Bijna al onze cliënten komen via mond tot mond reclame, daar is Amphora Financieel erg trots op!