Amphora FinancieelHond in de pot

 

Diogenes in zijn amphora

Diogenes in zijn amphora

Het werd breed uitgemeten in de krant.  Een aso familie is te aso en moet vertrekken uit de hoofdstad. Hun hufterhut ontruimen. De aso container uit. Weet je nog? Een laatste kans woning aan de rand van de stad, die als oplossing bij zijn intrede werd bejubeld om het dubbelzijdig zwaard effect. Tokkie huisvesting zou mensen met een gebruiksaanwijzing van woonruimte voorzien en tegelijkertijd de buren en buurt ontzien. Wat nu? Lelystad moet uitkomst bieden. Ik ben benieuwd.

Spontaan rijst de vraag ook hoe het zo ver heeft kunnen komen dat mensen in onze huidige maatschappij zo afglijden. Het was vroeger anders! Of niet? Neen……… De meest markante provo avant la lettre woonde 400 jaar voor Christus in Athene, nadat hij uit zijn geboortestad Sinope was gezet wegens wangedrag. Diogenes –  met bijnaam de hond – woonde in het centrum van de stad in een grote amphora en liep het liefst naakt rond de goegemeente te provoceren. Al zijn fysieke behoeften voltrokken zich ook in het openbaar, hoe aanstootgevend ook. Hij had sterrenstatus en iedereen die “iemand” was, wilde hem ontmoeten tot Alexander de Grote toe. Ook Alexander moest het daarbij ontgelden zoals iedereen die bij Diogenes opwachting maakte.

De ultieme vrijheid die de als heremiet levende Diogenes door zijn daden verwierf, was voor hem het hoogst haalbare, dat was althans zijn levensopvatting. Filosoof of aso? Party animal of rebel? Een mengelmoes van alles wat denk ik zo. Hij had zelfs een schare volgelingen die zich Cynici oftewel honden noemden, wat doet vermoeden dat het rondom Diogenes behoorlijk rock en roll kon zijn. Een beestenboel. Honds.

Diogenes verwierp alles: geld, macht en uiterlijk vertoon. Slechts aan een zaak hield hij vast. Het was vermoedelijk zelfs voor Diogenes een stap te ver om afstand te doen van zijn aso woning: een amphora natuurlijk. Niemand kan er buiten! Laat dat nou net onze filosofie zijn………..

 

Info links:
http://www.beyond-the-pale.co.uk/diogenes.htm
http://www.encyclopedia.com/topic/Diogenes.aspx
Afbeelding: Jean-Léon Gérôme [Public domain or Public domain], via Wikimedia Commons

Contact

Amphora Financieel
Zeeruststraat 114
2584 BZ Den Haag

Tel 06-15833403

E-mail info@amphorafinancieel.nl


Vrijblijvende afspraak of prijsopgaaf

Wij hopen ook u als cliënt te ontvangen bij Amphora Financieel. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend en kosteloos eerste gesprek. U hoort dan uitgebreid wat wij in uw specifieke geval kunnen betekenen en wat precies de kosten zijn. Bijna al onze cliënten komen via mond tot mond reclame, daar is Amphora Financieel erg trots op!