Amphora FinancieelIts all been done before

Pipa player achter hoofd

 

Muziek ontroert, roept herinneringen op, ontspant en vertelt een verhaal. Kippenvelmomenten! Muziek is van alle tijden en soms zelfs tijdloos, een evergreen, klassiek of modern, het maakt niet uit.
Jimi Hendrix, zo gaat de mare, was de beste gitaarspeler ooit. Zijn muziek is nog immer actueel. Retro ook. Wellicht is dat het onderscheidende van een evergreen, je kan er alle kanten mee op. De BBC 4 medieval season bewerkte muziek van Jimi Hendrix – Purple Haze – door luit en hurdy gurdy in te zetten. Jimi was vernieuwend, nam zijn gitaarspel achterstevoren op om nieuwe psychedelische klanken te creëren en speelde zijn gitaar achter zijn hoofd. Dat waren nog eens vernieuwingen. Maar Jimi, its all been done before!

In de Duizend Boeddha grotten die langs de zijderoute staan, zijn oude fresco’s aangetroffen met afbeeldingen van diverse instrumenten, waaronder de pipa, de Chinese luit, een van de oudste Chinese muziekinstrumenten. Een van die fresco’s staat boven dit verhaal.  Je ziet een man gekleed in een woest, psychedelisch gewaad, omringd door wilde krullen. Hij speelt de luit …………. achter zijn hoofd. 1500 jaar eerder dan Jimi.

Het verhaal gaat dat de mensen die gedwongen werden om de Chinese Muur te bouwen hun verdriet verwoordden in liedjes met pipa begeleiding. Ik denk dat je na een dag muren opzetten, weinig zin of fut hebt om aan de luitsnaren te plukken, maar wie weet gaf het de nodige ontspanning. Misschien heb je na een drukke dag juist behoefte aan muziek om te ontstressen. Om naar te luisteren of om zelf te spelen.

Wie door dit alles geprikkeld is om de snaren te beroeren van gitaar of luit kan overigens bijzonder goed terecht bij Ireen Thomas, een zeer gewaardeerde client van Amphora Financieel. Een sympathieke, muzikale virtuoos pur sang  met als specialiteit gitaar en luit. Wij luisteren graag naar haar muziek.

De gitaar en luit zijn de broer en zus van de snaarsectie. Waar ligt hun oorsprong? Wie het weet, mag het zeggen. De geleerden zijn daar in ieder geval zeker nog niet over uit. Alan Yentob stelt in zijn BBC programma over het ontstaan van de gitaar: “In some ways the guitar comes from everywhere”. Dat is nou mooi verwoord.

Wat de Griekse invloeden betreft kan dat gevolgd worden via sier amphora’s van weleer. Sier amphora’s konden destijds gewonnen worden tijdens muziekconcoursen en vertegenwoordigden naar huidige maatstaven rond de 10.000 euro. Dat is nog steeds heel veel geld! Dan zie je instrumenten afgebeeld met vier snaren, dan weer met minder, met fret, zonder fret, de hals langer of weer korter.  Zij begeleidden serieuze ceremonies, maar ook wilde feesten en vuige (ruig is te mild) drinkliederen. de silloi, kenden luit begeleiding. Er is niets veranderd blijkbaar in de loop der jaren.

The bold strings rattled like splatters of sudden rain,
The fine strings
hummed like lovers’ whispers.
Chattering and pattering, pattering and
chattering,
As pearls, large and small, on a jade plate fall.

Uit the Pipa Song, Bai Juyi, 772 -846 AD.

Kippenvel………….

De fresco boven de blog is afkomstig uit de Mogao grotten China (bron wiki). Mogao caves Wikimedia commons bron

Contact

Amphora Financieel
Zeeruststraat 114
2584 BZ Den Haag

Tel 06-15833403

E-mail info@amphorafinancieel.nl


Vrijblijvende afspraak of prijsopgaaf

Wij hopen ook u als cliënt te ontvangen bij Amphora Financieel. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend en kosteloos eerste gesprek. U hoort dan uitgebreid wat wij in uw specifieke geval kunnen betekenen en wat precies de kosten zijn. Bijna al onze cliënten komen via mond tot mond reclame, daar is Amphora Financieel erg trots op!