Amphora FinancieelJazz

Vrouw met amphora

2008 Lesbos, Griekenland.
Vanaf de kustweg, wat landinwaarts richting de bergen en temidden van een olijfboomgaard, vinden wij het Teriade museum. De opgang oogt rommelig. Meanderende kiezelpaden onder de bomen (de parkeerplaats) met hier en daar een onverwachte boomstronk of slapende zwerfhond slingeren naar het hogerop gelegen gebouw. Bellende – rokende – etende Grieken (soms tegelijkertijd)  zoeken bescherming tegen de felle zon onder de luifel van het gebouw. Griekenland pur sang. De verwachtingen zijn laaggespannen. Wacht ons naast de werken van Theophilus de bekende special van veel Griekse musea: vitrines met “scherven”?

Eerst iets cultureels doen was de gedachte en dan als beloning uitgebreid lunchen in de hoofdstad aan de kade. Mijn gedachten gaan al uit naar versgevangen vis, wat tzatziki en een karafje retsina. Hopelijk hebben ze hier airco……… We kopen een kaartje en gaan aan de wandel.

Het interieur is oud en maakt een verslofte indruk. De collectie daarentegen overrompelt! Temidden van de naieve volkskunst van voormalig eiland -en holle boomstambewoner Theophilus  – die voor de liefhebber al zeker de moeite waard is –  huist een prachtige verzameling werken van niemand minder dan Picasso, Mero en Matisse om een paar beroemde Modernen te benoemen. Wat een parel! De culturele mens wordt hier volledig gelaafd. Niks scherven. In andere landen zou in de wijde omtrek het museum al met neon en knipperlicht zijn aangegeven met ditto souvenirwinkeltjes. Die understatement, dat is ook zo Grieks. Wat houden wij van dit land!

Teriade heeft na zijn omzwervingen in Frankrijk het museum als eerbetoon aan de kunstzinnige, excentrieke Theophilus opgericht. Die Teriade – grafische drukker en mede afkomstig van het eiland Lesbos –  vertrok aan de vooravond van de roaring Twenties naar Parijs om zijn geluk als rechtenstudent te beproeven.  De overstap naar Parijs is zo vreemd nog niet, wanneer je bedenkt dat Lesbos in die tijd (en zeker in de omgeving waar Teriade aka Stratis Eleftheriades opgroeide) het speelveld was van de rich en famous. Van Pasha’s tot filmsterren, Lesbos was the place to be.
De kunstminnende Teriade mengde zich al gauw in de kunstkringen van Parijs en ontmoette aldus de beroemdheden van de Moderne Kunst.

Een vruchtbare samenwerking ontspon zich tussen Teriade en Matisse met als pronkstuk het boek Jazz dat bol staat van de kunstwerken van de intrigerende Matisse.
Matisse, die ooit op een blauwe maandag na zijn studie rechten bij het Franse Openbaar Ministerie had gewerkt,  kreeg misschien wel door zijn juridische achtergrond een speciale band met de voormalige rechtenstudent Teriade. Deze Teriade heeft als drukker diverse werken van Matisse kleurgetrouw (daar zag Matisse op toe) vermenigvuldigd.
Matisse gebruikte als Fauvist in zijn latere periode nauwelijks gemengde kleuren, zijn werken zijn fel, levendig en rauw. In drukvorm mag daar natuurlijk niets aan schorten, niets afwijken van het origineel. Pure kleuren.

Ik kan mij ook goed voorstellen dat iemand die opgegroeid is in de grauwe industriegebieden van Noord Frankrijk, de vibrerende mediterrane kleuren omarmt en ze daarna nooit meer loslaat.

Wanneer je de papierknipsels van Matisse ziet, denk je: “Dat kan een kind, dat kan ik ook”. Met bedrieglijk gemak weet hij met een klein aantal gekleurde uitgeknipte papiertjes een beeld en compositie neer te zetten vol beweging en sensualiteit. Dat kan alleen de ware kunstenaar.  Zo ging het ook met zijn reeks kobaltblauwe naakten. Een vrouw met een amphora op haar hoofd staat wulps en krachtig op het papier. De vloeiende welvingen van haar heupen en bovenbenen herhalen zich in de contouren van de amphora en de ogenschijnlijk zonder nadenken neergezette granaatappels benadrukken de beweging. Alles is in balans. Ongekunsteld. Dat is pas kunst. Simpel maar onnavolgbaar. Uiteraard trekt vooral de kleur blauw onze aandacht. En de amphora.

En dat allemaal ergens in een Grieks olijfboomgaard op het eiland Lesbos, wie had dat gedacht……

Bronnen:
http://museumteriade.gr/en/
http://www.henri-matisse.net/
http://bjws.blogspot.nl/2012/11/matisse-his-models.html  Afbeelding
http://www.spaightwoodgalleries.com/Pages/Matisse7.html Afbeelding
http://www.alternativegreece.gr/
http://www.moorsmagazine.com/kunstwerken/matisse.html

 

Contact

Amphora Financieel
Zeeruststraat 114
2584 BZ Den Haag

Tel 06-15833403

E-mail info@amphorafinancieel.nl


Vrijblijvende afspraak of prijsopgaaf

Wij hopen ook u als cliënt te ontvangen bij Amphora Financieel. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend en kosteloos eerste gesprek. U hoort dan uitgebreid wat wij in uw specifieke geval kunnen betekenen en wat precies de kosten zijn. Bijna al onze cliënten komen via mond tot mond reclame, daar is Amphora Financieel erg trots op!