Amphora FinancieelJe maintiendrai la vertu et noblesse

 

 

Landing Willem I

 

De viering van 200 jaar Koninkrijk begon gisteren – 30 november 2013 – letterlijk bij ons op de stoep. De landing van Willem I werd nagespeeld door in klederdracht, soldatenuniform of burgerdracht verklede enthousiaste figuranten met in de hoofdrol acteur Huub Stapel als Willem I.

De lijfspreuk van Willem I was  “Ik zal de waarheid en het adeldom handhaven”. Je maintiendrai is nog immer ons wapenspreuk. Destijds arriveerde Willem I in een roeibootje, nu werd hij aan wal gebracht door een amphibieboot van de Nederlandse Marine!  Dit stukje geschiedsvervalsing is m.i. wel toelaatbaar, zeker gezien de hoge golven die een landing à la 1813 toch wel behoorlijk tegenwerkte en Huub Stapel nog wat uren te acteren had op Scheveningse bodem.

Hoe anders verliep de viering van 500 jaar Brazilië,in het Milleniumjaar. In 1983 bleek in de Guanabara baai van Rio de Janeiro in een van de vele scheepswrakken amphora’s opgestapeld die afkomstig waren uit het huidige Marokko. Maar dan uit de derde eeuw na Christus. Dit zou kunnen betekenen dat de Phoeniciërs eerder voet aan wal zette in Brazilië, dan de Portugezen (anno 1500/ Pedro Cabral). Wat doe je als al aardig wat miljoenen zijn uitgegeven aan het komend feest en de autoriteiten vast willen houden aan hun Portugeze roots? Je bedekt de bodem van de baai met een dikke ondoordringbare laag zilt, zodat niets meer kan worden opgedoken. De ontdekker van de amphora’s werd tot persona non grata verklaard. Opgelost.

Riep dit stukje geschiedsvervalsing onheil over de 500 jaar viering of is dat maritieme bijgeloof?  Het naspelen van de aankomst van Pedro Cabral viel namelijk in 2000 letterlijk in het water, toen het nagebouwde schip ten onder ging. De replica bleek niet zeewaardig, touwen braken, de mast wilde niet recht op blijven staan en uiteindelijk liep het schip vol water………..

Of is het hier volgens Hollandse nuchterheid op zijn Portugees gezegd: ‘ feijão vem por aí”, oftewel boontje komt om zijn loontje?

Scheveningen beleefde gisteren in ieder geval een topdag!

Klederdracht

 

 

Contact

Amphora Financieel
Zeeruststraat 114
2584 BZ Den Haag

Tel 06-15833403

E-mail info@amphorafinancieel.nl


Vrijblijvende afspraak of prijsopgaaf

Wij hopen ook u als cliënt te ontvangen bij Amphora Financieel. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend en kosteloos eerste gesprek. U hoort dan uitgebreid wat wij in uw specifieke geval kunnen betekenen en wat precies de kosten zijn. Bijna al onze cliënten komen via mond tot mond reclame, daar is Amphora Financieel erg trots op!