Amphora FinancieelLife’s a beach

Beach, Scheveningen

Leest u ook graag artikelen die uw indulgent pleasures omzetten naar iets heavenly, waarbij de pretbeleving naar een hoger plan wordt getild? Dat had ik onlangs na het lezen van een artikel over nicotine. Ik kon mijn glimlach lange tijd niet onderdrukken. De anti rook maffia krijgt een wetenschappelijke opdoffer. Wat blijkt? Na 40 jaar onderzoek is bewezen dat roken een positief effect heeft op de hersenen. Ongelogen. Staat u ook paf? U hoort het goed. Mijn Olifant knakje smaakt me opeens naar meer. Roken is hersengymnastiek. Nicotine blijkt de werkdrug in optima forma. Red Bull is er niets bij. Mijn concentratie is na een pafke blijkbaar verbeterd en ik kan sneller nadenken. In langdurige werksituaties kan ik mijn concentratie zelfs langer vasthouden dan mijn niet rokende evenknie. Het rookverbod kan uitgedrukt! De reclamecampagne van Nike – just do it – krijgt een nieuwe dimensie.

Ooit logeerde ik in een bijzonder luxe hotel op Cuba. In de sigarenwinkel van het hotel selecteerde ik dagelijks met veel zorg een sigaar om die vervolgens – na een knipje – aan te steken met een staafje sandelhout op te roken in hun walk in humidor. Een ultiem geniet moment. Als ik toen had geweten dat roken zo goed voor mij was, dan had ik de tuinschuur destijds omgebouwd tot zo’n Cubaanse fitnessruimte.

De schuld van mijn sigaren penchant ligt in mijn jeugd. Het is – hoe kan het ook anders – deels te wijten aan mijn vader. Hij wakkerde bij mij als kind vitofilie aan. Mijn vader en zijn zakenrelaties waren namelijk mijn voornaamste bron tot de sigarenband.  Verslavend.

Anno nu frequenteer ik bij voorkeur de traditionele sigarenwinkel om ambachtelijk gemaakte sigaren te kopen. Het zijn vaak kleine, overvolle winkels die geuren naar tabak, bevolkt door kundig personeel. Tijdens mijn loonslaaf bestaan in het bancaire wezen, bezocht ik soms de Heerenkamer van Hajenius op het Rokin in Amsterdam, waar een sigaar vergezeld werd door een mooi glas wijn. Dat dronk ik toen al om gezondheidsredenen vanwege de antioxidanten uiteraard, welke stelling berust op weer een ander wetenschappelijk onderzoek, maar die ik hier laat voor wat het is.

En nu ik toch op de biechtstoel zit: zo ik iets niet ben, is het een pijproker. Een pijp moet iemand staan, bij iemand horen, het is een image builder. Ik heb geen pijpuitstraling. Het is mijn imago niet. Godfried Bomans wel. Prins Bernhard en Harry Mulisch ook. Neen, ik hoor niet in dat rijtje thuis. Bedachtzaam, gezeten in een grote leunstoel of nonchi leunend tegen een deurstijl, de pijp aandachtig stoppend met een plukje Amphora tabak.

Neen toch. Drommels. Bij nader inzien heb ik het artikel over nicotine niet goed gelezen. Hoe kan dat nou? Het blijkt alleen te werken bij de eerste trek. Dezelfde werking als harddrugs. Hmm. Ik was werkelijk in de veronderstelling dat mijn concentratie was verbeterd, maar niet dus. Ik kan nu ook mijn aansteker niet vinden of de nicotinepleisters. Kuch.

Ik rook geen Cubaanse sigaren meer. In plaats van een walk in humidor moet ik het stellen met een walk out rookruimte, dat is hier het balkon. Roken van sigaartjes is tot een zomeractiviteit verworden. Zomer 2015 is bijna rookvrij en weinig indulgent geweest. Wat moet ik daarvan denken?
Life’s a beach………………

Contact

Amphora Financieel
Zeeruststraat 114
2584 BZ Den Haag

Tel 06-15833403

E-mail info@amphorafinancieel.nl


Vrijblijvende afspraak of prijsopgaaf

Wij hopen ook u als cliënt te ontvangen bij Amphora Financieel. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend en kosteloos eerste gesprek. U hoort dan uitgebreid wat wij in uw specifieke geval kunnen betekenen en wat precies de kosten zijn. Bijna al onze cliënten komen via mond tot mond reclame, daar is Amphora Financieel erg trots op!