Amphora FinancieelLove hurts

cupido met amphora

Marktwerking of emotionele chantage? Een ding dat zeker is in februari: de dagelijks stijgende prijs van rode rozen (van meestal bedroevend slechte kwaliteit). Een prijs die zich als Ravel’s Bolero toewerkt naar een hoogtepunt op de 14e: De dag van de Liefde.  Deze dag  – vernoemd naar Sint Valentijn – is gebaseerd op een oeroude feestweek van de Romeinen, de Lupercalia. Dat is zo gek niet, want al onze feestdagen stammen uit de Oudheid waarbij ze telkens opgeleukt zijn met een vleugje vulgaire Heidense gewoontes.  Niet dat je lief destijds rozen kreeg, of rumbonen of rode wijn, ze kreeg een pak slaag, maar dan wel omlijst met een feestje, dat weer wel………

Tijdens deze Lupercalia zwierven mannen namelijk  – nadat ze zich flink veel moed hadden ingedronken in de grot Lupercal net buiten Rome – door de stad verkleed in dierenvellen op zoek naar vrouwen. De vrouwen op hun beurt weer, gingen die verklede mannen zeker niet uit de weg. Eenmaal gevonden werden de vrouwen “gegeseld” met riemen. Dit zou de liefde en de vruchtbaarheid ten goede komen. Love hurts!

Een andere gewoonte tijdens de Lupercallia was het koppelen van jongens aan meisjes. De namen van meisjes werden op potscherven geschreven en in een grote amphora gestopt om vervolgens telkens door een jongeman daaruit  te worden gevist. Zij werden daarmee tijdens de feestweek elkaars partner in de breedste zin van het woord.  Een voorloper wellicht van de beruchte sleutelbos feestjes uit de jaren ’70? In ieder geval wordt maar weer eens aangetoond dat bij een goed feest een amphora een sleutelrol vervult!

De kerk had natuurlijk niet zoveel op met zoveel lichtzinnigheid en heeft na de kerstening van Rome het Lupercalia feest verboden. Het hielp ook niet dat alle varianten van het woord “lupus” refereren naar bordeelpraktijken (lupanar en lupa) in het Latijn.
Zelfkastijding daarentegen –  de ascese – werd door dezelfde kerk ten zeerste aangemoedigd, m.a.w. je mocht het wel bij jezelf doen maar niet bij een ander. Antibont was de kerk zeker niet (zie de camauro van de Paus), blijkbaar wel hevig anti-verlustiging van het lijf. Spelbrekers.

Voor de fijnproever: Prostitutie op zijn Latijns

Unieker dan die geijkte rozen: Bijzondere en one of a kind kaarten van de Noordwijkerhoutse kaartenkunstenares Patty van Amsterdam: PEWT. *facebook

Afbeelding cherubijnen en amphora met rozen bron: The Graphics Fairy

 

Contact

Amphora Financieel
Zeeruststraat 114
2584 BZ Den Haag

Tel 06-15833403

E-mail info@amphorafinancieel.nl


Vrijblijvende afspraak of prijsopgaaf

Wij hopen ook u als cliënt te ontvangen bij Amphora Financieel. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend en kosteloos eerste gesprek. U hoort dan uitgebreid wat wij in uw specifieke geval kunnen betekenen en wat precies de kosten zijn. Bijna al onze cliënten komen via mond tot mond reclame, daar is Amphora Financieel erg trots op!