Amphora FinancieelMagisch Maison Kelder

Kerst kameel

De mysterieuze Jordaanse woestijnstad Petra ken ik alleen van foto en film. Slechts toegankelijk via een makkelijk te bewaken nauwe rotsspleet (As-Siq). Met niet meer dan een hamer en beitel uitgehakt en gebouwd in de rozerode zandsteenlagen van de Wadi Rum woestijn. Het ontwikkelde zich tot “the one and only” handelspoort voor het exotische Oosten naar het Westen toe voor de op luxe goederen beluste Egyptenaren, Grieken en Romeinen. Petra was ook de enige toegangspoort voor heel het Arabisch achterland naar het Westen. Ka Ching! Kassa!

Het antieke Westen was in het dagelijks leven geheel afhankelijk van bepaalde producten uit het Arabisch Schiereiland en het Oosten, producten die nergens anders te vinden waren. Die gebieden had daardoor moeiteloos een unieke monopolie positie en handelaren wreven met het oog op hoge winsten al inhalig in hun handen. Mummificeren? Dat kon uitsluitend met de aromatische hars “mur” uit Yemen. Kohl voor de oog make up? Ook weer verkoolde mur. Wierook voor feesten, tempels en ceremonieen?  Alleen de Arabische luban was goed genoeg voor de landen rondom de Middellandse Zee. Parfum? Luban mocht niet ontbreken. Ook Indiase spijzen, parels, bitumen, ebbehout, goud en fijne stoffen zoals zijde vonden gretig aftrek. Karavanen met wel een duizendtal kamelen verplaatsten jaarlijks duizenden ton aan luxe vracht richting het Westen.

De latere bewoners van Petra – het nomadisch woestijnvolk de Nabateeërs  – waren heer en meester over een spanne van ruim 3000 km langs de drukke Wierookroute, de hoofdverbinding tussen het Oosten, Arabië en het Westen. Zij hadden de handel, de waterbronnen, de rustplaatsen en al het etenswaar in hun greep. Op smokkel en afwijken van de route stond de doodstraf. Kortom, wie uit het Oosten of Arabië zaken wilde doen met het Westen, moest dat doen via de sluwe bewoners van Petra om in de barre woestijn te overleven. Veel opgegraven amphora’s in Petra onderstrepen de rol van de stad destijds als opslagloods, safehouse en handelspost alsook de rijkdom van de Nabateeërs. Hun rijkdom was onmeetbaar.

In oude inscripties staat te lezen dat (wie kent hem niet) Koning Seleucus II – ” Calinicus” voor zijn vrienden –  goud, luban en mur schonk aan de tempel van Apollo. Het was destijds usance om dat te schenken als teken van dank aan een Godheid. Je schonk namelijk het meest kostbare dat gekocht kon worden. Deze drie elementen waren in het Oosten dan ook het hoogst mogelijke dat iemand cadeau kon doen.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat in de Geschriften verteld wordt dat de Magi uit het Oosten juist goud, luban en mur, oftewel goud wierook en mirre als geschenken meebrachten voor het Christuskind. Het is een logische gedachte dat de Oosterse Magi op weg naar Jeruzalem gebruik maakten van het netwerk van de wierookroute. En zeker op de weg terug naar huis om aan Herodus te ontkomen. Zullen het goud, de wierook en mirre uit Petra afkomstig zijn geweest? Uit een amphora?  Ook dat is niet denkbeeldig!

Amphora Financieel wil zijn dankbaarheid in deze laatste maand van het jaar benadrukken door een eigen, meer bescheiden teken van waardering. Niet met goud of wierook of mirre. Via Maison Kelder.  Net zo hemels. En laten we eerlijk zijn: MK heeft het monopolie op de lekkerste ambachtelijk bereide gebak en bonbons. Luxe die wij graag met onze cliënten willen delen.

 

maison kelder

Contact

Amphora Financieel
Zeeruststraat 114
2584 BZ Den Haag

Tel 06-15833403

E-mail info@amphorafinancieel.nl


Vrijblijvende afspraak of prijsopgaaf

Wij hopen ook u als cliënt te ontvangen bij Amphora Financieel. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend en kosteloos eerste gesprek. U hoort dan uitgebreid wat wij in uw specifieke geval kunnen betekenen en wat precies de kosten zijn. Bijna al onze cliënten komen via mond tot mond reclame, daar is Amphora Financieel erg trots op!