Amphora FinancieelMet je neus in de boter

Sheba

 

Wat is het Afrikaanse geheim van de Nubische schone Koningin Sheba, de Egyptische Cleopatra en Nefertiti?  Womens gold, karitéboter, sheaboter oftewel shea butter, dat was hun beauty geheim! Een natuurlijk product gewonnen uit het hart van de vrucht van de shea boom, die alleen in het gebied van de sub Sahara gedijt. Via de antieke karavaanroutes kwamen de Mossi, Juula, and Hausa volken met deze sheaboter bij de modebewuste Egyptenaren, die – dol als zij waren op verzorging en cosmetica –  dit botertje wel op waarde wisten te schatten. Vooral in een land waar een mooi kapsel het hoogste status symbool was, vond het gretig aftrek. Het werd ingezet om het haar te verzorgen en in model te houden, de huid werd ermee gevoed en beschermd tegen de zon, om maar niet te spreken van de diverse medicinale doelen waarvoor het werd ingezet. Shea boter figureerde volop in van de wereld van de pharaoh’s. Haargel, extensions en krultangen, de Egyptenaren wisten zoveel jaren her daar wel raad mee.

Ook in de voorbereiding op het hiernamaals werd driftig gebruik gemaakt van de boter. Bij recente opgravingen in Egypte in de Dakhleh Oase zijn onder de brokstukken van tempelmuren, cartouches en oasis amphora’s, mummies van mannen en vrouwen gevonden uit de periode tussen 3500 en 2400 v.C. Opvallend is hun nog weelderige haardos en indrukwekkend gekapt haar. Onderzoek aan de haren bracht aan het licht dat het was ingesmeerd met een vet – mogelijk sheaboter – om het kapsel in model te houden. Welk product kan dat evenaren? Overigens werd nogmaals de herkomst van de oude Egyptenaren met de vondsten van de kapsels onderstreept: De oude Egyptenaren hadden volgens mij duidelijke Afrikaanse roots getuige het haar van o.a. de Egyptische Koningin Nodjmet! Wellicht was het gebruik van sheaboter op basis van hun oorsprong allang bij deze mensen bekend. Who knows?

In de Middeleeuwen werd over sheaboter geschreven en ontdekkingsreizigers waren ermee bekend volgens hun overgebleven berichten aan het thuisfront. Inmiddels is de bekendheid van sheaboter wereldverbreid. Niet alleen de Bodyshop maar de groten in de industrie zoals L’Oreal en Unilever hebben het eveneens ontdekt. Van New York tot Kaapstad en Chang Hai wordt het tegenwoordig met name in cosmetica, huidverzorging en de haarindustrie gebruikt. Deze ontwikkeling staat ver af van de unieke productie in Afrika zelf van de sheaboter, omdat het daar in klein verband wordt verwerkt en uitsluitend een vrouwenaangelegenheid is.

In klein verband werken en een vrouwenaangelegenheid zijn vind je gelukkig nog in de sheaboter sector in Nederland bij een bedrijf terug, en wel bij Sheado in Den Haag met een productenlijn voor kroeshaar en krullen. De one stop kapsalon en spa voor wie pure, cruelty free producten wil, advies, een kapsel of een stylingbehandeling zoekt, of het nu om black of blond hair gaat, of een hedendaagse Nubische prinses of een moderne Noorse god betreft.

 

Crown of Glory, Chantal Snip ISBN10 : 9081244817. Eigenaresse van Sheado. Inmiddels is het boek in tweede druk verschenen.
Treasure of the Dakhlel Oasis. Meer informatie met afbeeldingen over de opgraving in de Dakhlel Oase. https://openaccess.leidenuniv.nl/bitstream/handle/1887/14167/Kaper+vZoest+Treasures+Dakhleh.pdf;jsessionid=CF0DD69183B9C89B3F0AD46CBC138B68?sequence=2
Blog met als hoofdthema antropologie: Fascinerend document over haar met veel (lugubere) beeldmateriaal: https://mathildasanthropologyblog.wordpress.com/tag/hair/
Afbeelding bron: Historical art in bronze. http://historicalbronze.tripod.com/queen2go.JPG

 

Contact

Amphora Financieel
Zeeruststraat 114
2584 BZ Den Haag

Tel 06-15833403

E-mail info@amphorafinancieel.nl


Vrijblijvende afspraak of prijsopgaaf

Wij hopen ook u als cliënt te ontvangen bij Amphora Financieel. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend en kosteloos eerste gesprek. U hoort dan uitgebreid wat wij in uw specifieke geval kunnen betekenen en wat precies de kosten zijn. Bijna al onze cliënten komen via mond tot mond reclame, daar is Amphora Financieel erg trots op!