Amphora FinancieelODI Ontspanning Door Inburgering zzp aan zee

Amphora Financieel dienstverlening

Dionysos

De Grieken lustten er wel pap van! Werkelijk v-e-r-z-o-t erop. Verslaafd. Ze konden geen genoeg ervan krijgen.Wat wij op dat gebied doen, hebben we volledig van hen afgekeken. Je weet precies wat ik bedoel, toch?  Juist. Ik heb het over Entertainment met een hoofdletter E. De stand up comedy van nu, tragedie, klucht, satire, komedie, carnaval en musical, ze hebben stuk voor stuk hun roots ferm in de Griekse klei.  In het oude Athene werden zelfs jaarlijks wedstrijden gehouden – de Oscars uit de Oudheid  – met als eerste prijs een flinke hoeveelheid wijn in een prachtig versierde amphora voor de beste schrijvers. Eerlijk is eerlijk: het had wel een dun laagje chique. Grieks toneel was namelijk – op de tragedies na – helemaal niet chique!  Daarom was het (denk ik)  zo populair. Dat is de schuld van Dionysos, de beschermheer/god van het theater.  Zijn reputatie vol smeerpijperij en liederlijk gedrag had ingrijpende gevolgen.

Zijn levensverhaal moest natuurlijk in detail op de planken getoond worden.  En dat alles onder het mom van godenverering…………….

Let me entertain you

Op school leerde ik dat Dionysos de god van de wijn was. Pas later leerde ik dat hij verbonden was aan dronkenschap, sexuele uitspattingen, vulgaire praat, dubieuze songteksten en veelwijverij. Tegenwoordig zou hij een rockster zijn.  Hij had veel fans.

Rekwisieten

Met uitzondering van tragedie, bevond de rest van het Grieks toneel zich ergens tussen intens ordinair tot uitbundig gekleed en vilein scherp in. Een dragqueen van nu lijkt meer een proviciaaltje. Met name één bepaald lichaamsdeel van de man kreeg de nadruk. Wat dacht u van uitbundig geklede zangkoren met een reusachtig omgegorde toneelrekwisiet ter hoogte van de lies?  Of de expres te korte tuniek met  – daaronder uitbungelend – een gebreide “sok”, die zelfs zo lang was dat het de toeschouwers op de achterste rij van het amphitheater onmogelijk kon ontgaan? Onderbroekenlol. En elk nieuwe seizoen moest de vorige overtreffen. Groteske maskers,overdadige kostuums, canavaleske koppen, schunnige liedjes en veel suggestieve “bloot”, dat trok wel volle zalen!  Het was big business. Big money.

Een ding is zeker: Noordwijkerhout houdt ook van entertainment. Het kent bijvoorbeeld een grote carnavalstraditie. Het heeft zelfs vier verenigingen om zich daarin uit te leven!  Ik stel aan  u voor:
De Kaninefaaten De KeiebijtersDe Vikings en De Duinknijnen. Dat is best veel voor een kleine gemeenschap. Het toeval wil dat ik geboren ben op de 11e van de 11e, carnavalser kan het niet. Juist daarom voor mij reden te meer om geen lid van een carnavalsvereniging te worden,  bij mijn entree in het Noffiehoutse.  Wat voor de hand ligt, ga ik juist uit de weg!

Noordwijkerhout heeft  twee toneelverenigingen: ODI – Ontspanning door Inspanning –  en jeugdtheater TIKKIE.  De ODI zocht bij toeval in 2010 een penningmeester. AHA! Daar kon ik mijn cijfermatige creativiteit wel in kwijt! Om soepeltjes in te burgeren (we woonden er nog maar kort)  en met de geschiedenis van het toneel in het achterhoofd, meldde ik mij verwachtingsvol bij de ODI.  Ontspanning door Inburgering! Let the show begin…………

Ik kan het aanraden. Wie snel in wil burgeren, moet echt bij het toneel! Je leert in korte tijd een uitgebreide groep mensen kennen en niet te vergeten alle ins en outs over het dorp zelf. Om vergissingen te voorkomen: ODI is een keurige vereniging.  Niks liederlijks, zelfs niet op het randje.  Alleen betrokken mensen voor en achter de schermen. Gedreven regisseurs en spelers en kundige decorbouwers.  Je kan er cursussen toneelspel of grime volgen. De ODI heeft zelfs een aparte jeugdafdeling.  Daarnaast een grote groep leden, die meters werk verzetten om een voorstelling mogelijk te maken.  Ik heb mensen zien groeien in hun ambitie om nog beter toneel te spelen of te regisseren.  De meest recente voorstelling Boeing Boeing vond ik werkelijk geweldig.

Inmiddels ben ik ingeburgerd en zit mijn termijn erop.  De oproep voor een nieuwe penningmeester heeft al de ronde gedaan. Het is tijd geworden om het stokje door te geven.  Wie pakt mijn thyrsus aan, ik bedoel, wie neemt het stokje over?

Fotoboek ODI
Schmink nieuws

Contact

Amphora Financieel
Zeeruststraat 114
2584 BZ Den Haag

Tel 06-15833403

E-mail info@amphorafinancieel.nl


Vrijblijvende afspraak of prijsopgaaf

Wij hopen ook u als cliënt te ontvangen bij Amphora Financieel. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend en kosteloos eerste gesprek. U hoort dan uitgebreid wat wij in uw specifieke geval kunnen betekenen en wat precies de kosten zijn. Bijna al onze cliënten komen via mond tot mond reclame, daar is Amphora Financieel erg trots op!