Amphora FinancieelPolonaise Hollandaise

bierlabel oesterstout

Mien waar is mijn feestneus? Nou, Toon, rond deze tijd van het jaar ergens in een la in Kokkerhout uiteraard! Aan hun feestprogram te lezen zijn die neuzen zelfs in elke la in Kokkerhout te vinden. Het feestprogram van de Kaninefaaten – een van de vier carnavalsverenigingen van Noordwijkerhout samen met De Zilk- staat namelijk bol van de activiteiten en de kaartverkoop is in volle gang.

Waar Kokkerhout nu het bedrijvig centrum is van de Kaninefaaten, zo was vroeger in onze streek Voorburg, het kloppend hart, hoofdstad en marktplaats van de Caninefaten van weleer. De wijze mannen (en vrouwen) zijn er nog niet uit wat de “roots” waren van dit volk, maar dat het zo’n 2000 jaar geleden aan de Nederlandse kuststreek woonde(where else?), is een feit. Opgravingen hebben daar bijzondere Scheldevallei amphora blootgelegd. Wat deze potten zo bijzonder maakt is dat in de buurt van de Schelde waar zij uit rivierklei werden opgetrokken, geen wijn of olijven werden verbouwd vanwege het weer. Daar werd graan verbouwd! Bier – althans een roesmiddel dat daar destijds voor door moest gaan – kon zo naar Forum Hadriani bij Voorburg worden vervoerd, het verdeelstation voor dorstige manschappen. Zo kwam bier dus ook in de bollenstreek en omgeving. Nergens anders ter wereld zijn amphora gevonden om bier te vervoeren. Een uniek product voor onze kuststreek. Lang voor Heineken zich nestelde in Zoeterwoude. Het brouwen van authentiek bier in de Scheldestreek is sindsdien vermaard geworden met klinkend namen als Oesterstout, Zeezuiper en Lamme Goedzak. Alaaf!

En wat is het carnaval behalve bier zonder een dansmarieke? Als voormalig penningmeester van toneelvereniging ODI weet ik als geen ander hoeveel training en begeleiding nodig is om op het toneel te kunnen vlammen. Daarnaast ook de nodige inzet van decorbouwers en een productieteam. Hulde! Zo maak je het tot een onvergetelijk feest voor iedereen. Ik heb gelezen dat de oer dansmarieke vertolkt werd door een man, om het Pruisisch leger op de korrel te nemen.  Ik  denk dat we toch liever naar de dames kijken. Frederik lijkt me niet zo’n feestneus.

feestneus Frederik

 

 

Bron o.a.: http://www.deblierheidsjerbuk.nl/AlgemeneInfo/Ontstaan.htm
Afbeelding Keizer Frederik II: http://www.barockgemaelde.de/galerie_f.html
Afbeelding Oesterstout: http://www.renno.nl/zbier/schelde/vilt/s017.jpg

Carnaval in Noordwijkerhout en De Zilk: De overige verenigingen en hun programma’s.
Keiebijters
Duinknijnen
De Vikingen
ODI: vrijdag en zaterdag 14 en 15 maart alsmede zaterdag 22 maart voorstellingen voor wie nog fut heeft!

Contact

Amphora Financieel
Zeeruststraat 114
2584 BZ Den Haag

Tel 06-15833403

E-mail info@amphorafinancieel.nl


Vrijblijvende afspraak of prijsopgaaf

Wij hopen ook u als cliënt te ontvangen bij Amphora Financieel. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend en kosteloos eerste gesprek. U hoort dan uitgebreid wat wij in uw specifieke geval kunnen betekenen en wat precies de kosten zijn. Bijna al onze cliënten komen via mond tot mond reclame, daar is Amphora Financieel erg trots op!