Amphora FinancieelRenga meets sardeles – deel I – zzp aan zee


Amphora Financieel T shirt

Griekse drama. Juni 2009.

Vakantie op Lesbos. In de aanloop naar Amphora Financieel wordt een broodnodige sabbatical ingelast. De sporen van de burn out zijn nog niet helemaal weggetrokken. In 2009 moet worden bijgekomen.

We logeren in het lieflijke vissersdorpje Skala Kalloni en tafelen bij taverna Phaedra aan het pleintje aldaar. De charmante eigenaresse schuift aan. Tranen. Verdriet. De kok is plotsklaps naar een andere taverna overgegaan, de ober is mee en de augustusmaand (Griekse vakantiemaand) is in aantocht. Ze moet alles alleen doen. Hoe? De tent zit straks elke avond tot de nok vol met feestende Grieken en een verdwaalde toerist. Sardientjesfestival van drie dagen doemt op. Radeloosheid. Ze kan niet tegelijkertijd koken en bedienen. Kees stelt zich beschikbaar en zegt in augustus weer terug te zullen komen om te helpen als ober. Zomaar. Als vriendendienst. Een ongeloofwaardige glimlach volgt met een dankwoord, het piekeren wordt voortgezet in de keuken. Ti na kanoume? Wat kunnen we er aan doen, zeggen de Grieken gelaten.

Augustus 2009.

Nu moet je wel een beetje gek zijn om als ober in augustus te willen helpen in een traditionele Griekse taverna. Het geeft ook iets louterends, zeker bij het veranderen van lifestyle. Een ober in het Griekse heeft weinig tot geen status. Je wordt niets gevraagd, je krijgt bevelen. De Grieken die je kennen als bankmedewerker en toerist zijn verbaasd je te zien. Waar is je vrouw? Uiteraard schuilt achter deze move een grootse huwelijksdrama, want hij heeft toch een goede baan op kantoor in Nederland? Ben je alleen? Overal wordt op je gelet om iets te “ontdekken”. Maar dat is ook gewoon Grieks. Observeren. Kijken. Doen we in Nederland ook vanaf terrasjes, toch? Het is de mens niet vreemd dus.

Het koelt ook niet echt af, het is bloedheet!

Canali

Aan het team worden op de eerste dag T shirts door mij uitgedeeld. Aan een kant met het logo van Amphora Financieel, aan de andere kant de tekst opgedrukt “ taverna Phaedra”. Een beetje PR onder de Nederlandse toeristen doen! Het is grappig hoe je hier de wereld in het klein meemaakt, de vooroordelen, de ups en downs en de opvattingen over het leven.

Status is bij Grieken heel belangrijk. Mijn Canali (bank) pak hangt in zijn hoes thuis in de kast, de manchetknopen verstoffen daar op de schaal. Hier zijn het T shirts – polo’s – linnen broeken en heel veel rennen en zweten die de klok slaan. Ik drink wel 4 liter water op een avond. Mijn Audi staat thuis in de garage. Een gammele huurfiets is hier het middel van vervoer. Je begrijpt dat mijn status hier bijzonder laag wordt ingeschaald. “Gekke Hollander”, voel je ze denken. Genieten!

De toeristen zijn op vakantie een stuk coulanter. Het blijkt ook erg fijn voor mensen om in een tradionele taverna te komen en te kunnen praten met iemand in de eigen landstaal. Het eten bij Phaedra is ook erg goed. Je moet alleen wel kunnen begrijpen wat op de kaart staat.
De bezoekersaantallen van de Nederlandse, Duitse en Franse toeristen groeien. Veel repeaters, dat doet je goed. Ze zijn blij met het eten en met de service. Ze veronderstellen alleen dat de Nederlander die de bestellingen opneemt de eigenaar is. Voor het eerst van mijn leven fooi, vijf euro! Wilt u het wel en wee lezen als ober destijds?
http://skalakallonis.blogspot.nl/
Wordt vervolgd.

 

Contact

Amphora Financieel
Zeeruststraat 114
2584 BZ Den Haag

Tel 06-15833403

E-mail info@amphorafinancieel.nl


Vrijblijvende afspraak of prijsopgaaf

Wij hopen ook u als cliënt te ontvangen bij Amphora Financieel. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend en kosteloos eerste gesprek. U hoort dan uitgebreid wat wij in uw specifieke geval kunnen betekenen en wat precies de kosten zijn. Bijna al onze cliënten komen via mond tot mond reclame, daar is Amphora Financieel erg trots op!