Amphora FinancieelRenga meets sardeles – deel II – zzp aan zee

 

Amphora Financieel ober

 

 

De democratie zoals wij die kennen is ooit bedacht in het oude Athene.  De elite had destijds wel een muizengaatje opengehouden, want je wist maar nooit. …

Het schervengericht.

Dat muizengaatje was het schervengericht. Was da??  De namen van mensen die de elite liever zagen vertrekken dan komen werden – exclusief door hen –  op een amphorascherf geschreven en in een pot gedaan. Wie veel stemmen kreeg moest weg. Voor tien jaar nog wel. Helaas is het schervengericht afgeschaft, want er is altijd wel iemand die je wegwenst. Zo ook bij de taverna.  

Drama Queen

Een meisje dat evenoud is als mijn eigen kinderen is mijn “bazin”. Een vriendin van de familie, zoals je veelal aan een baan komt in Griekenland.  Ze behandelt mij als iets dat van haar schoen geschraapt moet worden en bespreekt openlijk mijn – in haar ogen – tekortkomingen met de Griekse gasten.  Ze verandert steeds de tafelindeling en wijzigt werkafafspraken zonder die door te geven aan de crew. Dan zijn er weer teveel stukken brood in het mandje gedaan, dan weer te weinig.  Standje. De tafelnummering wordt gedurende de avond telkens omgegooid. Zij wordt niet gehinderd door enig bedrijfskundig inzicht. Ze wil geen toeristen alleen Grieken, omdat toeristen geen geld uitgeven.  Want:  2 toeristen geven slechts 30 euro uit en 4 Grieken 60 euro.  Zo heeft ze nog veel meer pareltjes. De logica ervan ontgaat me tot op de dag van vandaag nog totaal.

Menigmaal is overwogen om er de brui aan te geven vanwege haar houding.  Maar je woord is je woord en je laat mensen niet vallen. 

Ober experience

De hele experience als ober in Griekenland bevestigde wel het volgende:

·         Het was duidelijk dat een eigen bedrijf hebben en eigen baas zijn, de juiste keuze is geweest.

·         Te vaak omhooggevallen types in het bedrijfsleven meegemaakt die niets kunnen, alleen graaien en meepraten met de baas.

·         Wat andere mensen van je denken is helemaal niet belangrijk.

·         Volg je hart. Geloof in jezelf.

·         Maak het beste van de gegeven omstandigheden.

·         Klanten willen vooral aandacht. Dat verdienen ze ook!

Spijtig genoeg heeft taverna Phaedra inmiddels de deuren gesloten. Haar plaats is ingenomen door taverna o Kostas, de vroegere Enigma.  Het drama schrijdt voort…………….

Blog van Renga meets sardeles: hier.
Website van Amphora Financieel
Sardine festival indruk 2003 youtube.

Contact

Amphora Financieel
Zeeruststraat 114
2584 BZ Den Haag

Tel 06-15833403

E-mail info@amphorafinancieel.nl


Vrijblijvende afspraak of prijsopgaaf

Wij hopen ook u als cliënt te ontvangen bij Amphora Financieel. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend en kosteloos eerste gesprek. U hoort dan uitgebreid wat wij in uw specifieke geval kunnen betekenen en wat precies de kosten zijn. Bijna al onze cliënten komen via mond tot mond reclame, daar is Amphora Financieel erg trots op!