Amphora FinancieelSeñor y Señora Amphora

2014-09-17 09.39.40

Vreemd gegaan. We geven het vrijelijk toe. Het was heel spannend ook! Om het vaste vertrouwde te verruilen voor iets nieuws, het onbekende. Vrienden en bekenden schrokken van deze ontrouw. Jullie? Nooit gedacht! We zijn namelijk dit jaar voor het eerst op vakantie naar Spanje geweest na twintig jaar Griekenland.

Iedereen mag het weten, we hebben daar genoten. Wij sluiten vanaf heden de Costa Blanca in onze armen en zullen regelmatig terugkomen. Oh, u dacht pikanterieën te lezen? Het meest pikant was mogelijk de pimenton door de paella. Wij blijven wel keurig bij Amphora Financieel!

Tijdens de vakantie doen we 1 keer iets cultureels. En, nu we toch met openbare bekentenissen bezig zijn, culturele uitstapjes worden ingegeven door de zucht naar koele airco van een museum om aan de verzengende Mediterrane zon te ontsnappen. Vooral de kinderen waren vroeger gevoelig voor dit argument.

Nu, vakantie vierend met zijn tweetjes, vonden wij om de hoek van ons hotel (met de prikkelende naam hotel Kaktus) een culturele hotspot, namelijk een opgraving van een Romeinse villa, voluit de Villa Romana van Alfaz del Pi. In de openlucht dat wel, maar met grote doeken over de opgraving heen gespannen als megazonwering. EU subsidie welbesteed.

Een uitgebreide Romeinse wellness was uitgegraven, dat behoorlijk wat inlevingsvermogen eiste van de bezoeker om dat erin te ontdekken. De opgraving (eigenlijk een uitgraving) bestond hier en daar uit niet al te sympathiek gerestaureerde muurtjes van modern baksteen. Het had evengoed het fundament van een omgeploegde bungalow uit de jaren zestig kunnen zijn. Een beetje teleurgesteld liepen we rond, maar toen…………

Achter de villa was een dodenakker waar archeologen kindergraven hadden blootgelegd. In diverse antieke culturen werd gekozen om kinderen gescheiden te begraven van de volwassenen (zij werden meestal gecremeerd). Een eigen necropolis. Dit zou mogelijk kunnen duiden op de bijzondere positie van kinderen binnen een cultuur en de gedachte dat zij dichter bij de Goden staan. Wat wil hier het geval? Pasgeborenen die ontvallen waren, werden in foetushouding begraven in speciale amphora’s. Eivormig en geribbeld. Symbolisch voor de moederschoot. Terug naar Moederaarde. Iets oudere kinderen werden begraven in langgerekte amphora’s waarbij de hals van de amphora werd afgezaagd om toegankelijkheid te vergemakkelijken. Beide types amphora’s waren uitgestald met replica skeletten. Het had iets dubbel. Interessant om te zien; tegelijkertijd voel je je een indringer die ongevraagd iemands verdriet binnentreedt. Zelfs na zoveel jaar.

Viator, viator!
Quod tu es, ego fui; quod nunc sum, et tu eris

Reiziger, reiziger!
Wat jij bent, ben ik geweest, wat ik nu ben, zal jij zijn.

Bronnen: Families in the Roman and Late Antique World Mary Hawkins, 2012
Encyclopaedia of the Archaeology of Ancient Egypt, Kathryn Bard, 1999
Afbeelding: amphora financieel 2014

Contact

Amphora Financieel
Zeeruststraat 114
2584 BZ Den Haag

Tel 06-15833403

E-mail info@amphorafinancieel.nl


Vrijblijvende afspraak of prijsopgaaf

Wij hopen ook u als cliënt te ontvangen bij Amphora Financieel. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend en kosteloos eerste gesprek. U hoort dan uitgebreid wat wij in uw specifieke geval kunnen betekenen en wat precies de kosten zijn. Bijna al onze cliënten komen via mond tot mond reclame, daar is Amphora Financieel erg trots op!