Amphora FinancieelSotsji

Poetin duikt amphorae op
Zou het waar zijn? Ik heb ooit gelezen dat wereldleiders een imago team hebben. De politici wordt verteld hoe zij zich dienen te kleden en te gedragen en ze hebben daar gewoon naar te luisteren.  Zo kreeg –  om een voorbeeld te geven – een First Lady ooit de opdracht haar haarlijn te scheren omdat haar voorhoofd te laag oogde waardoor zij  – op basis van de leer van Lombroso – minder intelligent oogde volgens het team.  Public relations of spin dokters? De aanpak is eeuwenoud, zelfs de farao’s van weleer gebruikten PR om hun goddelijke imago stevig te verankeren om politieke redenen. Het is blijkbaar nog springlevend, om de eenvoudige reden: het werkt!

In onze tijd wordt in de politiek gretig aangesloten bij een “event”. In 2014 staat ons wellicht aardig wat promotie te wachten met de Haagse Nucleaire Top als podium in maart en de Winterspelen die vandaag worden geopend in de kustplaats Sotsji aan de Zwarte Zee. De imago’s van twee wereldleiders – Barack Obama en Vladimir Poetin – kunnen de komende tijd aldus van nabij scherp geobserveerd worden. Obama sluit niet aan bij het feest dat straks losbreekt in de Russische Federatie, dat is al een PR statement. President Obama met zijn family man image, die correct maar nooit te stijfjes gekleed gaat en vooral de betrouwbare intellectueel uitstraalt. Op foto’s zie ik hem altijd lezen, speechen of iets gezelligs doen met Michelle, hun kroost en hun Portuguese waterhond Bo. De ideale buurman. Het imago van Vladimir Poetin staat aan de geheel andere kant van het spectrum. Hij wordt vooral als de stoere macho afgebeeld, de action man, liefst in sport tenue, met open shirt of ontbloot bovenlijf. Te paard of gewapend met een kruisboog, als Formule 1 autocoureur of piloot van een gevechtsvliegtuig. niets is deze sportieve superheld te veel. Poetin heeft een Bulgaarse herdershond. Een zeer grote Bulgaarse herdershond.

Hoeveel is eigen keus en wat wordt opgelegd?  Sommige acties als het volgende verzint een weldenkend mens toch niet solo?

Aan dezelfde Zwarte Zee als Sotsji ligt de havenstad Kertsj. Het zou mogelijk de ligplaats zijn van het mysterieuze Atlantis. Al tientallen jaren graven en duiken archeologen non stop in die omgeving op zoek naar vondsten uit de Oudheid. Zonder veel succes overigens op wat scherven na. Tot augustus 2011. Poetin heeft toen spontaan twee amphora’s opgedoken na een duiksessie van amper tien minuten. Persluchttanks waren niet eens nodig in het heldere water om ze te spotten. De amphora’s werden door een aanwezige archeoloog geschat op 2600 jaar oud. De aanwezige pers heeft zijn mediagenieke actie op de kiek vastgelegd. Later is zijn actie door het Kremlin afgedaan als een stunt. Zelf bedacht of opgelegd?  Dat het een stunt betreft, is inmiddels door iedereen vergeten. Wat in de herinnering blijft is het beeld van een stoere diepzee duikende macho. Dat is pas goede marketing!

En lokale politici? De focus ligt op aandacht voor de lokale bewoners – de roots van de politiek – niet op de mediahitsige voorman of vrouw zelf! Er zullen als marketingstunt zeker geen amphora’s worden opgedoken voor de kust van Scheveningen of aan de Langervelderslag. Gewone lokale politici met een goed hart voor anderen. Gewone mensen net als bij Amphora Financieel.

Zie voor Noordwijkerhour en de Zilk: NZLokaal.
Zie voor Scheveningen: PPS

Tot slot een woord van dank: Shayba betekent Puck in het Russisch. Amphora Financieel spreekt hierbij zijn dank uit voor het vernoemen van het ijshockey stadium de Shayba Arena, naar onze spaniel Puck.

Poetin met puck.

 

 

 

Contact

Amphora Financieel
Zeeruststraat 114
2584 BZ Den Haag

Tel 06-15833403

E-mail info@amphorafinancieel.nl


Vrijblijvende afspraak of prijsopgaaf

Wij hopen ook u als cliënt te ontvangen bij Amphora Financieel. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend en kosteloos eerste gesprek. U hoort dan uitgebreid wat wij in uw specifieke geval kunnen betekenen en wat precies de kosten zijn. Bijna al onze cliënten komen via mond tot mond reclame, daar is Amphora Financieel erg trots op!