Amphora FinancieelStrike a pose

ploegpose
Laat je meevoeren.
Waarheen?
Voorbij het zwoele Midden Oosten en de exotische haremdames, die nipten aan hun lievelingswijn uit Samos. We gaan de magische spijsroute af naar…………… zinneprikkelend India!
Die route bracht een levendige handel teweeg tussen de Grieken en later de Romeinen met hun amphora’s vol olie en wijn en de handelaren van India met hun geurige spijzen, edelstenen, ivoor en parels. Langs de spijsroute ontstonden zelfs gemengde gemeenschappen in Baktrië (het huidige Afghanistan zeg maar), Indo- en Boeddhist volkeren, waarbij sommige Grieken zelfs bekeerden tot het Boeddhisme. De Griekse levensinstelling en die van de lokale bevolking had allerlei overeenkomsten: Zo respecteerden ze beide de natuur, deden aan fysieke inspanning (denk Olympische spelen) zochten naar zelfkennis (yoga/henosis) en de heilige energie (meditatie -verlichting). Niet verwonderlijk dus dat allerlei invloeden over en weer in de kunst, onderwijs, levensopvatting en spiritualiteit werden opgedaan. Geleerden herkennen in de geschriften van Yoga Sutra Patanjali de leer van Plotinus. En de opvattingen van de Anusara Yoga spiegelt zich in de leer van Plato. De Grieken bijvoorbeeld maakten in hun kunst handig gebruik van diverse yoga houdingen om beweging uit te drukken. In het Louvre staat bijvoorbeeld een amphora waarop Medusa als centaur is afgebeeld in de Virabhadrasana pose (warrior pose). Haar belager Perseus ook. Op rotsafbeeldingen in Griekenland staan de bhujangasana (de cobra pose), de makarasana (de locust pose), en de vrishcikasana (de schorpioen pose) die 10 tot 15.000 jaar terug zouden gaan. De Mind body spirit verbinding is eeuwenoud!

yoga houdingen in rotsen uitgehouwen

In de geleerdenwereld is een strijd gaande waar yoga is ontstaan. India? Griekenland? Egypte?

egypteyoga

Dat zal niet snel worden opgelost……. Lenig van lichaam, maar niet van geest blijkbaar.  Jammer. Dat het na zoveel eeuwen nog zo actueel is als bewegingsvorm zegt meer dan genoeg over yoga en is belangrijker lijkt mij! Wellicht is het interessanter om daarom voor het heden te kiezen en te profiteren van yoga in Nederland. Wie nieuwsgierig geworden naar yoga en mindfulness is en in, om of nabij de Bollenstreek woont, kan daarvoor terecht bij een zeer gewaardeerde klant van Amphora Financieel: Yoga Centrum Hoofddorp.

Facebook Yoga Centrum Hoofddorp

Zo en nu ga ik in de Matsyasana houding om die urenlange computerhouding te pareren. Lekker!

Bron afbeelding asanas: http://effrosinikalogiannis.files.wordpress.com
Bron link naar afbeelding Medusa en Perseus: Louvre, Parijs.
Bron afbeelding ploegpose: http://timeless-wisdom.blog.co.uk
Bron afbeelding brug pose: http://acelebrationofwomen.org/

Contact

Amphora Financieel
Zeeruststraat 114
2584 BZ Den Haag

Tel 06-15833403

E-mail info@amphorafinancieel.nl


Vrijblijvende afspraak of prijsopgaaf

Wij hopen ook u als cliënt te ontvangen bij Amphora Financieel. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend en kosteloos eerste gesprek. U hoort dan uitgebreid wat wij in uw specifieke geval kunnen betekenen en wat precies de kosten zijn. Bijna al onze cliënten komen via mond tot mond reclame, daar is Amphora Financieel erg trots op!